Változásbejelentő Blog

Mihez van joga egy albérlőnek?

2015. augusztus 18. - kappi

Az augusztus a csúcsidőszak az albérleti piacon, hiszen ilyenkor keresnek ideiglenes otthont maguknak azok a diákok, akik ősztől új felsőoktatási intézményben kezdik meg tanulmányaikat. Hatalmas a kereslet, komoly harc zajlik a jó helyen lévő ingatlanokért, ez pedig az árakat is felverte, nemcsak Budapesten, hanem a nagyobb vidéki városokban is. Néhány fontos tudnivaló az albérletet keresőknek.

Aki lakást bérel, annak javasolt szerződést kötnie a tulajdonossal, így a későbbi vitás esetek megelőzhetőek. Ebben fel kell tüntetni a lakbér pontos összegét, a fizetési ütemezést, azt, hogy milyen időközönként és mennyivel lehet emelni a bérleti díjat, valamint a felmondási időt is. Érdemes felsorolni a lakásban lévő bútorokat és azok állapotát, valamint fontos papírra vetni, hogy mi történik a kaucióval, milyen esetekben áll ez a lakás kiadójának rendelkezésére. Ha a bútorozott, gépekkel felszerelt lakásban valamelyik eszköz a rendeltetésszerű használat közben megy tönkre, azt a tulajdonosnak kell megjavíttatnia, vagy pótolnia.

A bérlőnek joga van ahhoz, hogy tartózkodási helyként jelentse be a lakás címét, bár a legtöbb tulajdonos ezt nem ajánlja fel, sőt, nem is örül az ilyen kezdeményezésnek, mert attól tart, majd csak nehezebben tudja kipaterolni az esetleg tartozást felhalmozó albérlőt. Pedig az a tulajdonos, aki a lakcímbejelentéshez nem járul hozzá, törvénybe ütköző magatartást tanúsít.

„A lakcímbejelentés ténye önmagában a lakás használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet, és nem szüntet meg” – mondja ki a törvény. Vagyis ebből a tulajdonosnak semmilyen hátránya nem származhat, a bejelentkezésnek csupán gyakorlati okai vannak: például így az albérlet címére lehet kérni a postai küldeményeket, vagy a kerületi háziorvost lehet felkeresni.

Az számít tartózkodási helynek, ahol a lakóhely végleges elhagyásának szándéka nélkül három hónapnál hosszabb ideig tartózkodunk, vagyis klasszikus esetben egy albérlet ilyen. Ennek bejelentését a fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalában lehet megtenni, ingyenesen. Az ügyintézéshez szükség van a személyi igazolványra – útlevél vagy vezetői engedély is megteszi –, továbbá a lakcím valódiságát igazoló iratra, és egy kitöltött lakcímbejelentő lapra, melyet a tulajdonosnak és a bérlőnek is alá kell írnia. Nincs szükség ugyanakkor a szállásadó hozzájárulására, ha a kezünkben van az ügyvéd által ellenjegyzett, vagy két tanú nevével, lakóhelyével és aláírásával is rendelkező albérleti szerződés.

A tartózkodási hely is felkerül a lakcímkártyára, a lakóhely alatti részre, és a dokumentum érvényességi ideje öt év. Ha megvan az új lakcímkártya, és a tulajdonos is beleegyezik, akkor már könnyebb a közműszolgáltatóknál is bejelenteni a változásokat, és az albérlő nevére érkezhetnek a számlák. Ehhez a lakásbérleti szerződést kell bemutatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr757714062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása