Változásbejelentő Blog

Fájdalmas feladatok

Fontos teendők halálesetet követően

2016. november 09. - peter.szabo

A KSH adatai szerint 2015-ben Magyarországon több mint 130 ezer haláleset történt. Szerettük elvesztését követően a családtagoknak és az örökösöknek a halálesethez kapcsolódóan sok szomorú kötelezettsége van a temetés és búcsúztatás körüli ügyintézés kapcsán, de sajnos még azt követően is.

Ezeknek a feladatoknak egy része, mint például a jegyzővel, közjegyzővel történő együttműködés a hagyatéki leltár összeállításában és egyebekben a hagyatékátadó végzés elkészültéig, általában ismert. Más feladatok ugyanakkor a háttérbe szorulhatnak, noha nagy fontossággal bírnak, mint például az elhunyt nevén levő közüzemi szerződések rendezése.

A jelenleg érvényben levő szabályok szerint a halálesetet követő 15 napon belül bejelentést kell tenni a közüzemi szolgáltatók felé, és kezdeményezni kell az új szerződések megkötését. Ha már elkészült a halotti anyakönyvi kivonat és a jogerős hagyatékátadó végzés, a változásbejelentő.hu segítségével egyszerűen és könnyen, személyes megjelenés nélkül is intézhető a közműátírás.

Fontos kiemelni, hogy erre akkor is lehetőség van, ha a közműátírás a halálesetet követően nem történt meg és az örökölt ingatlan eladásra kerül. Ebben az esetben ugyanis kimaradhat az örökösökre történő átíratás lépése, és az elhunyt nevéről közvetlenül a vevő nevére át lehet íratni a közüzemi szerződéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr611939373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása