Változásbejelentő Blog

Ki, milyet, hol és mennyiért?

Lakásvásárlási statisztika

2017. március 20. - peter.szabo

Az átlag magyar lakos 40 éves kora után vásárol ingatlant, és maximum 20 milliót költene a kettő vagy három szobás lakásra – derült ki az Otthon Centrum legújabb felméréséből.

A vásárlási kedv főleg a fővárosra és Pest megyére terjed ki, a legkevesebben Békés, Csongrád, Heves, Nógrád, Vas és Zala megyében költöznének.  A főváros mellett a dinamikusan fejlődő vidéki régióközpontok, például Győr vagy Debrecen közelében fekvő települések vonzóak az aktív kisgyermekes korosztály számára és ez pozitívan befolyásolja az építkezési kedvet ezekben a térségekben.

A fiatalok  körében még nem igazán jellemző a saját ingatlan vásárlása – a kedvezmények ellenére sem. A cég ügyfelei között az átlagos életkor 46 év volt.

Magyarországon a legújabb statisztikai adatok szerint mintegy 4,42 millió lakás van, azaz 2,4 lakosra jut egy lakás. Ezek közül a másfél és két szobás lakások teszik ki az állomány 38 százalékát, a két és fél, illetve három szobás lakások pedig 31 százalékot. A nagyobb érdeklődés inkább a társasházi lakásokat övezi 43 százalékban, családi házat valamivel kevesebben, ikerházat vagy házrészt viszont csak 10 százalékban kerestek.

Az Otthon Centrum a statisztikai adatok összevetésével azt állapította meg, hogy nincs összefüggés egy település lakásállományának és az ott élők korszerkezete között: fiatalok is laknak koros épületekben és fordítva, újabb lakásállománnyal rendelkező térségekben is meghatározó lehet az idősebb korosztály aránya.

Ne feledd, lakásvásárlást követően közműátírásaidat online is elintézheted a változásbejelentő.hu oldalon.

Forrás: Otthon Centrum

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr4212355535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása