Változásbejelentő Blog

Hiánypótló alkalmazás az ügyintézésre

2015. november 17. - kappi

Elindult a változásbejelentő.hu – Egy startup vállalkozás a kényelmes közműátírás és adatváltozás-bejelentés kezelésére.

Tavaly 515 ezer lakóhely-változtatási és -létesítési bejelentés történt a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala összesítése szerint, és az első három negyedév adatai alapján ez a szám idén még nagyobb lesz, köszönhetően az ingatlanpiaci fellendülésnek is. A házasságkötések száma is emelkedő tendenciát mutat, 2014-ben 38 700 pár mondta ki a boldogító igent – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

Számítások szerint Magyarországon évente mintegy 170-175 milliárd forintban fejezhetők ki azok az adminisztratív terhek, melyek lényege, hogy az emberek bejelentik a különféle szolgáltatók felé az életviszonyaikban bekövetkezett változásokat. Ezzel egyidejűleg szolgáltatói oldalon is évente mintegy 35-40 milliárd forint összegben határozhatók meg a módosított adatok fogadásával és feldolgozásával kapcsolatos ügyfélszolgálati költségek. Figyelembe véve az erre fordított időt, a kieső jövedelmek átlagos mértékét és az utazási költségeket, egyetlen adatváltozási ügyintézés 3750 forintba kerül.

Az adatváltozásokat a közigazgatás megfelelően kezeli, de azokat a különböző szolgáltatóknál is be kell jelenteni. Erről viszont sokan elfeledkeznek, vagy nem vállalják a hosszas procedúrát, így fordulhat elő, hogy nem egyeznek az adatok a különböző iratokon, vagy a küldemények még egy régi címre érkeznek.

A sok kellemetlenséggel járó helyzeten segít a változásbejelentő.hu új szolgáltatása, amely egyszerűsíti, gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az ügyintézést. A felhasználóbarát online felületen a regisztrált ügyfelek teljesen elektronikus formában intézhetik a velük szerződésben álló szolgáltatókkal a szerződésükben rögzített, illetve az egyéb személyes vagy elérhetőségi adataikban bekövetkezett változásokat. A 2015 januárja óta tartó fejlesztéssel kidolgozott intelligens űrlapkitöltő alkalmazás jelenleg a közműszolgáltatói ügyintézést teszi lehetővé, a szolgáltatói lista az egész országra kiterjed.

A hiánypótló alkalmazás azoknak ajánlott, akik nem tudnak és nem is akarnak a bonyolult nyomtatványok kitöltésével bajlódni, nincs idejük az elhúzódó személyes vagy postai ügyintézésre, se kedvük a sorban állásra. A rendszerben minden adatot csak egyszer kell megadni, az egyes szolgáltatók által kért nyomtatványok pedig egyszerűen kitölthetők és elektronikusan beküldhetők. Az adatváltozásokat a nap 24 órájában, otthonról, akár okostelefonról vagy tabletről is be lehet jelenteni.

A visszajelzések szerint a rendszeren keresztül intézett ügyek gyorsan, akár napokon belül is, de átlagos esetben is a szolgáltatók részére jogszabály által előírt határidő előtt lezárulnak.

A változásbejelentő.hu-t magánszemélyek és cégek egyaránt igénybe vehetik ügyeik intézésére. A szolgáltatás kiválóan használható költözés utáni közműátíráshoz, házasságkötés vagy válás utáni névváltoztatás bejelentésére, cégek székhelye vagy telephelye megváltozásának, cégneve módosításának bejelentésre.

Az alkalmazás segítségével az adatváltozásokat olyan közüzemi szolgáltatóknál lehet bejelenteni, mint a díjbeszedők, gázszolgáltatók, hulladékkezelők, kéményseprő-ipari közszolgáltatók, távhőszolgáltatók, villamosenergia-szolgáltatók, továbbá víz- és csatornaszolgáltatók. Országszerte közel száz közműcéggel jött már létre kapcsolat. Emellett folyamatos zajlik az elérhető szolgáltatói kör bővítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr128086864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása