Változásbejelentő Blog

Csak a magánszemélyeknek ingyenes a kéményseprés

Büntetést kapnak a vállalkozások, ha nem fizetnek kéményseprési díjat

2017. május 08. - peter.szabo

A kéményseprésért tavaly július óta nem kell fizetniük a magánszemélyeknek és azoknak a vállalkozásoknak, amelyek egy társasház egyik lakásába vannak bejegyezve, de azoknak a vállalkozásoknak, amelyek egy családi házba vannak bejegyezve, az ingatlan használójaként meg kell rendelnie a szolgáltatást a kéményseprőknél.

A katasztrófavédelem a közhiteles adatbázisokat használva listázza, mely ingatlanok érintettek, és a kéményseprőkkel együttműködve tartja nyilván a seprés megrendelését. 84 ezer családi házba bejegyzett gazdálkodó szervezet kapott már tájékoztatást arról, hogy a jövőben a kéményseprő hozzájuk nem megy automatikusan, hanem meg kell rendelniük szolgáltatást az adott területen működő kéményseprőcégek valamelyikétől.

Ha egy lakásba be van jegyezve egy gazdálkodó szervezet, akkor a kéményseprésért az ingatlan használójának fizetnie kell mindaddig, amíg a nyilvántartásban szerepel. Ha valaki olyan ingatlant vásárolt, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve, elég, ha kezdeményezi a nyilvántartásból az ingatlan törlését, és számára is ingyenessé válik a kéményseprés.

A vállalkozás formája, mérete szerint nincs különbség a fizetendő díjnál, és az sem számít, hogy főállású vagy mellékállású vállalkozóról van szó, vagy hogy a cég működik-e vagy sem.

Az ellenőrzés gyakorisága a tüzelőberendezés fajtájától függően zárt égésterű, gázüzemű fűtőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetén kétévente,minden egyéb tüzelőeszközhöz csatlakoztatott kémény esetében évente esedékes.

Akik nem tesznek eleget kötelességüknek, nem kapnak azonnal büntetést, csak felszólítást, akik viszont továbbra sem, azok 20 ezer forintos tűzvédelmi bírságra számíthatnak a fizetendő díjon felül.

Korábban ugyan felmerült, hogy ingyenes lesz a szolgáltatás, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ugyanakkor csak a maximumdíjat mérsékelte 4000 forint helyett 2000 forintra.

Ne feledd, közműátírásaidat és adatváltozás bejelentéseidet a változásbejelentő.hu segítségével online is elintézheted!

Forrás: 24.hu; FŐKÉTÜSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr1112474003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása