Változásbejelentő Blog

Felsőfokon!

Ádáz harc folyik az egyre drágább lakásokért és albérletekért

2016. július 29. - peter.szabo

2016 szeptemberében közel 75 ezer diák kezdi meg felsőoktatási tanulmányait. Azoknak, akik a lakhelyüktől eltérő városban folytatják majd tanulmányaikat, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Budapesten 100 ezer forint alatt nagyon nehéz albérletet találni. Aki olcsóbb lakást keres, annak ki kell költöznie a külvárosba. Bizonyos lakbér fölött már érdemesebb lehet lakást venni, mint bérelni. Ugyanakkor vásárlás és albérlet esetén sem szabad megfeledkezni a költözés utáni teendőkről.

Kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, amelyet követően azonnal meg is indult az utolsó nagy roham az eladó és kiadó lakásokért. Országszerte nőttek az albérletárak, de nőtt a kínálat is. A fővárosban 100 ezer forintról indulnak a bérleti díjak, de a vidéki egyetemvárosokban is nagyon felpörgött az albérletpiac.

Bár a lakásárak is egyre csak emelkednek, mégis érdemesebb lehet lakást venni, mint bérelni. Ingatlanpiaci szakértők szerint, ha egy 15 millió forintos lakást havi 88 ezer forintnál drágábban lehet csak kivenni 5 éven keresztül, akkor már jobban megéri vásárolni. Ha pedig azzal is számolunk, hogy egy bérlő is lakik majd a lakásban, akkor már 75 ezer forintos lakbér fölött megéri a vásárlás.

Emellett szólnak a jelenlegi kedvező hitelfeltételek is, az egyetemisták körében legnépszerűbb területeken történő befektetés pedig később is megtérülhet, ha a lakást kedvező feltételekkel lehet eladni vagy kiadni.

Egyik esetben sem szabad megfeledkezni a költözés utáni teendőkről. Saját lakás esetén, vagy ha a bérbeadó így kívánja, 15-30 napon belül át kell íratnunk a nevünkre az egyes szolgáltatóknál a különböző – villany, víz, gáz, stb. – órákat, mert aki ezt elmulasztja, bírságot kaphat és jogi felelősségre vonást is kockáztat.

Bérlet esetén az átírással az elszámolási vitákat is megelőzhetjük, hiszen a bérlő nem tud tartozást felhalmozni a bérbeadó kontójára, illetve a szolgáltatónak a bérlőtől kell behajtania a tartozást, nem pedig a tulajdonostól.

A közművek után még egyéb változásokra is gondolnunk kell. A lakcímbejelentés a legtöbb esetben egyszerűen csak lustaságból vagy kényelemből marad el, a gyakran albérletet váltó városi fiatalok és a szüleik lakcímére bejelentett egyetemisták például egész biztosan nem kapkodnak, hogy minden szállásukat regisztráltassák, miközben többségük valószínűleg azt sem tudja, hogy ezzel szabálytalanságot követ el. 

Pedig ha valaki a lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül három hónapnál tovább tartózkodik egy másik címen, köteles azt a címet tartózkodási helyként bejelenteni. A bejelentést a be- vagy kiköltözés után 3 munkanapon belül kell megtenni az új lakcím szerint illetékes jegyzőnél vagy járási hivatalnál az erre szolgáló bejelentőlapon.

Az egyes szolgáltatók felé történő különböző változások bejelentésére jött létre a változásbejelentő.hu, amelynek célja, hogy egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye az ügyintézést mindenki számára. Az oldalon immáron több mint 100 szolgáltató érhető el, akinél rengeteg időt, pénzt és nem utolsó sorban bosszankodást megspórolva indíthatjuk el közmű- vagy egyéb adatváltozási ügyeinket – gyorsan, olcsón, online.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr548921592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása