Változásbejelentő Blog

Erre figyeljen a cég átnevezése esetén

2015. október 15. - kappi

Előfordulhat, hogy szükség van cégünk nevének megváltoztatására, a cégforma módosítása, a tevékenységi kör átszabása miatt, vagy egyszerűen csak azért, mert egy jobban csengő, modernebb elnevezést választunk. A legfontosabb tudnivalókat foglaltuk össze.

Változtatás esetén is pontosan ugyanazokat a szabályokat kell követni, mint alapításkor. Fontos, hogy a cégnévnek a választott cégforma megnevezését, tovább legalább a vezérszót tartalmaznia kell. A vezérszó olyan kifejezés vagy mozaikszó, amely a cégnévben az első helyen áll, és elősegíti a cég azonosítását, illetve más társaságtól való megkülönböztetését. Lehet idegen nyelvű kifejezés, rövidítés és mozaikszó is, amelyet latin betűkkel kell feltüntetni. A cégnévben a vezérszón kívül csak magyar szavak szerepelhetnek, a magyar helyesírás szabályainak megfelelően. Rövidítés csak a cégforma meghatározásánál használható.

A cég nevének egyértelműen különböznie kell a Magyarországon már bejegyzett más cégek elnevezésétől, és nem kelthet megtévesztő látszatot – vagyis például nem utalhat egy már létező másik vállalatra. A változást a cégbíróság akkor engedélyezni, ha legalább négy betű eltér a másik, már létező társaság nevéhez képest.

Fontos megkötés továbbá, hogy az elnevezésnek egyértelműen különböznie kell a közhatalmi és közigazgatási szervek hivatalos és a köznyelvben használt elnevezésétől, illetve a cégnévben az „állami” vagy „nemzeti” kifejezés csak abban az esetben szerepelhet, ha a cégben az állam közvetlenül vagy szervezetei útján többségi befolyással rendelkezik, vagy a cég a külön törvény szerinti tartós állami tulajdoni körbe tartozik.

A cégnévben a tulajdonosnak vagy a cég tagjainak a neve is szerepelhet, de értelemszerűen tucatnyi Kovács Kft. nem létezhet. A történelem kiemelkedő személyiségeinek nevét a Magyar Tudományos Akadémia engedélyével lehet használni, így ha valaki Mátyás királyról nevezné el jelmezkölcsönzéssel foglalkozó vállalkozását, előbb konzultáljon.

Ha névváltoztatásunkat a cégbíróság elfogadta és átvezette, akkor is még számos teendő vár ránk, hiszen a NAV-nál és a helyi iparűzési adót nyilvántartó önkormányzatnál is be kell jelenti az új elnevezést. A cég átnevezéséről minden szolgáltatót – például közművek, telekommunikációs cégek, bankok, biztosítók stb. – értesíteni kell, amelyekkel kapcsolatban állunk, ez a számlázás miatt is fontos. Emellett új bélyegzőt és névjegykártyákat kell készíttetni, valamint a partnereket is érdemes tájékoztatni a változásról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr797971143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása