Változásbejelentő Blog

Tippek albérletcsalók ellen

2015. szeptember 24. - kappi

A jó albérletekért nagy harc folyik, és akik már pár lakásról lemaradtak, azok egyre elkeseredettebbek lesznek, pedig a keresés közben arra is vigyázni kell, nehogy csalók csapdájába kerüljön az ember.

Több mint 150 ezer forintot bukott blogunk egy olvasója, aki gyanútlanul megkötött egy látszólag rendben lévő albérleti szerződést. A kéthavi kaució befizetése után kiderült, hogy a kiadó fél többekkel is eljátszotta ugyanezt, majd eltűnt a pénzzel. A csaló bár tulajdonosnak adta ki magát, de csak rövid ideje bérelte a lakást, ezért volt kulcsa, és meg tudta mutatni az érdeklődőknek. Az igazi tulajdonos is értetlenül állt a helyzet előtt, és nem tudott segíteni a pórul jártaknak.

Rengeteg hasonló történetet lehet olvasni az interneten. Előfordult, hogy ugyanannak a frekventált helyen lévő, kellemesen és ízlésesen berendezett, gépesített lakásnak a képeivel több hirdetés is futott, de persze egyik sem volt igazi. Az érdeklődőknek azt mondták, hogy a lakás már elkelt, ám egy hasonlót tudnak ajánlani, amelynek lefoglalásához azonban előre kell fizetni. Aki ezt megtette, szintén hoppon maradt, mert a szerződésekben megjelölt címeken lakók nem tudtak arról, hogy a lakásukat bárki is meghirdette volna kiadásra.

Az ügyek a rendőrségre kerülnek, ám nem mindig sikerül a feljelentések után elfogni a csalót, vagy megfelelő kártérítést nyújtani a rászedetteknek. A gyanús hirdetéseket és a már lebukott csalókat ezen az oldalon is gyűjtik.

Mit tehet, aki biztosra akar menni?

A legbiztosabb, ha lekérjük az ingatlan tulajdoni lapját a földhivatalból, hiszen így egyértelműen látható, ki a valódi tulajdonos. A tulajdoni lap első része ingyenesen letölthető (havonta 20 lekérésig), bár ez csak az ingatlan néhány adatát tartalmazza, a tulajdonjogra vonatkozó részeket nem. A nem hiteles tulajdoni lap másolatért 1000 forintot, az e-hiteles másolatért 3600 forintot kell fizetni.

Fontos, hogy mindig nézzük meg a lakást személyesen is, ragaszkodjunk ehhez, és gyanakodjunk, ha a közvetítő vagy tulajdonos inkább semleges helyszínt javasolt.

Érdemes emellett elkérni egy közműszámlát, vagy a kiadó iratait, hogy megbizonyosodjunk róla, valóban ő-e a tulajdonos. Ha csak a nevében jár el, vagy ő a főbérlő, akkor ezt is igazolnia kell  hiteles dokumentumokkal.

Érdeklődhetünk továbbá a közös képviselőnél a részletekről, esetleges hátralékokról. Valamint a szomszédok is hasznos információkkal szolgálhatnak, és könnyen lebuktathatják a csaló álcáját.

Ezen túlmenően, nézzünk utána alaposan a közvetítést végző cégnek is.

Gyanakodjunk, ha a közvetítő előzetesen pénzt kér, és csak több ezer forintért adja át a további lakások címeit tartalmazó listát. Itthon általában az a megszokott, hogy a sikeres szerződés után fizet jutalékot a bérbeadó.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr697817130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása