Változásbejelentő Blog

A boldogító igen után jöhet a névváltoztatás

2015. szeptember 02. - kappi

A megfelelő étterem megtalálása, a rokonok elhelyezése, a szép ruha és az ízléses, finom torta kiválasztása, a vőfély, a zenekar és a fotós leszervezése, a meghívók postázása – a házasságkötés rengeteg munkát és ezzel együtt még több stresszt okoz a házasulandó párnak, ám az igazi macera az esküvő után következik, ha valamelyik – vagy mindkét – fél neve megváltozik.

Még az esküvő előtt kell nyilatkozniuk arról a párok tagjainak, hogyan használják a továbbiakban a nevüket. Ezen az esküvő előtt még lehet változtatni, utána viszont már csak 5 ezer forintos illeték befizetésével.

 

Számos lehetőség kínálkozik, de mostanában egyre elterjedtebb, hogy a férj és a feleség családnevét kötőjellel kapcsolják össze. Emellett bármelyik fél felveheti a másik családnevét, és persze ott van az előző generációkban használt, ma már egyáltalán nem divatos “-né” utótag, hivatalos nevén a házasságra utaló toldás alkalmazása. Természetesen arra is van lehetőség, hogy minden maradjon a régiben, és mindkét fél továbbra is a születéskori nevét viselje.

 

Bárhogy is döntenek az ifjú házasok, nagy fába vágják a fejszéjüket, ugyanis névváltoztatás esetén a házasságkötéstől kezdve a személyi igazolvány már érvénytelenné válik, és az összes iratot a házassági anyakönyvi kivonatban szereplő névre kell kiállíttatni.

 

Az anyakönyvbe vezetett névváltozás után nyolc napon belül kell kezdeményezni a személyi igazolvány cseréjét, a többi okmánnyal kapcsolatosan nincsen szigorú határidő, csak saját érdekünk, hogy minden iraton minél előbb egyezzenek a nevek a későbbi esetleges bonyodalmak elkerülése végett. A személyi cseréje azért is a legfontosabb, mert enélkül mást nem lehet az új névre íratni. Az igazolványt okmányirodában vagy kormányablaknál igényelhetjük, kizárólag személyesen. Ha már ott járunk, mást is elintézhetünk egyszerre: a lakcímkártyát, az útlevelet, a jogosítványt és a forgalmi engedélyt is lecseréltethetjük. Igaz, mindegyik ügytípushoz külön időpont kell, ezt pedig érdemes az interneten előre lefoglalni, az órákig tartó várakozás elkerülése érdekében. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy nem kötelező személyit használni, a jogosítvány és az útlevél is tökéletes a személyazonosításra, így ha valaki ezek közül csak az egyiket hordja magával, elég azon az új névnek szerepelnie.

 

A névváltoztatás költséges dolog, minden irat kicseréltetése több tízezer forintba kerül. A személyiért 1500 forintot kell fizetni, a lakcímkártyáért pedig 500-at kell fizetni. A forgalmi engedély cseréje a törzskönyvvel együtt 12 ezer forintba kerül, míg az új jogsi 4 ezerbe. Az útlevél esetében attól függ a költség, hogy hány évre kérjük: öt évnél 7500, tíz évnél 14 ezer forint a normál díj, ha viszont gyorsítva lenne rá szükség, ennek a többszörösével számoljunk. Az illetékeket az ügyintézés során a helyszínen kell befizetni bankkártyával vagy csekken. A lakcímkártyát és a forgalmit azonnal kiállítják, a többire heteket kell várni, de amíg elkészül, kiállítanak egy ideiglenes személyit, majd SMS-ben értesítenek, ha átvehetőek az új okmányok, vagy kipostázzák azokat.

 

Ezzel még messze nincs vége az ügyintézési procedúrának, az adókártya és a taj-kártya cseréjére is szükség van. Előbbi egy bejelentő adatlap kitöltésével postán is elintézhető, utóbbit személyesen kell az OEP-nél, de legalább mindkettő ingyenes.

 

A változásbejelentést a közműszolgáltatóknál is meg kell tenni különböző nyomtatványok kitöltésével, hogy megfelelő névre érkezzenek a csekkek, levelek. Ha ingatlantulajdonunk van, az új névről a földhivatalt is értesíteni kell 30 napon belül. A munkáltatót és a bankot sem szabad kifelejteni a sorból – a kártyacsere szintén több ezer forintos teher –, majd a végén jöhetnek az egészség-, kafetéria- és kedvezménykártyák.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr677753048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása