Változásbejelentő Blog

Ingatlant ajándékozol?

Jó, ha az alábbiakkal tisztában vagy!

2016. november 23. - peter.szabo

Ajándékozás esetén mindenképp kell, hogy készüljön ajándékozási szerződés, amely formailag és tartalmilag nagyon hasonló egy adásvételi szerződéshez. Ezzel a dokumentummal igazolható ugyanis a megajándékozott viszonya a vagyonhoz.

Általában ily módon szokták a családtagok az örökségüket továbbadni. Ilyenkor hozható olyan döntés is, hogy ugyan a tulajdonjog átszáll a megajándékozottra, de továbbra is az ajándékozót illeti meg az ingatlan használata.

Az ajándékozás véglegesen a birtokátruházással és az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzéssel valósul meg. A hatályos jogszabályoknak megfelelően az ajándékozás az egyenes ági rokonok és házastársak között illetékmentes. Ellenkező esetben az ingatlan értékének kilenc százalékát szükséges illetékként megfizetni.

A pontos feltételeknek javasolt utánajárni, de jobbára visszakövetelhető az ajándék az ajándékozó létfenntartásának veszélyeztetésekor, illetve a megajándékozott súlyos jogsértésének elkövetésekor.

Ha ajándékozás előtt, közben vagy után vagy, jusson eszedbe, hogy közműátírásaidat könnyedén online is megteheted a változásbejelentő.hu segítségével!

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr4211979038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása