Változásbejelentő Blog

Házasság a világ körül

2016. február 01. - kappi

Itthon jelentősen nőtt a házasságkötések száma tavaly, de a 25 évvel ezelőtti adatok távolinak tűnnek. Európa több országában is csökkent az esküvők száma.

Alaposan megugrott a házasságkötési kedv Magyarországon, könnyen lehet, hogy tavaly az utóbbi tíz év legjobb adata született. Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az utolsó hónapot számait még nem összesítette, az látható, hogy november végéig 43.190 pár mondta ki a boldogító igent, amely közel 4500-zal több, mint 2014-ben az egész évben. Az eküvők száma mind a tizenegy hónapban felülmúlta az egy évvel korábbit, főleg októberben volt nagy ugrás: 37 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint 2014 azonos hónapjában.

Az elmúlt évek trendjeit figyelve van esély arra is, hogy a 2006-os 44.528-as számot is meghaladja a tavalyi adat, vagyis megdőlhet az évtizedes rekord. Az elmúlt 15 évben a csúcsot 2002-ben mérték, akkor 46.008 pár járult az anyakönyvvezetők elé országszerte.

A mostani adatokat látva nehéz belegondolni, hogy volt olyan év, amikor több mint százezer esküvőt tartottak: 1975-ben 103.775 pár házasodott össze. Még az 1990-es 66.405-ös szám is elérhetetlennek tűnik a jelenlegi helyzetben.

Tavaly a legtöbb esküvőt Budapesten tartották, 7.201 házasságkötést regisztráltak januártól szeptemberig a KSH adatai szerint. Pest és Hajdú-Bihar megyében voltak a legaktívabbak a párok, míg Nógrád megyében mondták ki legkevesebben a boldogító igent. A legnagyobb fellendülést Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták, az első három negyedéves számok már meghaladták a 2014-es teljes év adatait.

És mi a helyzet Európában? Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2013-as adatai alapján az egy évben 1000 főre jutó házasságkötések számát tekintve Magyarország a középmezőny végén áll az uniós tagországok között. A magyar adatnál (3,7) Luxemburgban, Bulgáriában, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Szlovéniában mértek kisebb számot. Az olaszoknál az első világháború óta a legrosszabb volt az adat. Franciaországban a bejegyzett élettársi kapcsolatok száma emelkedett a házasságok rovására. Az EU-s országok közül Litvániában a legmagasabb az esküvők aránya, 6,9. Ha az unión túlra is tekintünk, akkor Albánia és Törökország emelkedik ki, 8,2-es és 7,9-es értékkel – Isztambul néhány éve vezette a legtöbb esküvőnek otthont adó városok listáját is.

Részletes adatok állnak rendelkezésre az Egyesült Államokból. 2,4 millió házasságot kötnek egy évben, vagyis ha ezer lakosra vetítenénk, akkor 7,2 lenne az adat, ami jóval magasabb az európai uniós átlagnál. Egy hétvégén több esküvőt tartanak, mint itthon egy egész évben. Az amerikaiak 88 százaléka életében legalább egyszer megházasodik, és a házasulandók egyharmada már egy válás után vág bele még egy esküvőbe.

A házasságkötés és névváltoztatás után teendőkről egy korábbi posztunkban részletesen olvashat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr688344942

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jön a baba! De hogyan tovább? - Gyerekvállalás külföldön 2016.02.02. 15:00:25

"Terhes vagyok, gyerekünk lesz!" - ez a legjobb hír, amit egy nő közölhet egy férfival. A boldogság után azonban jönnek a felelősségteljes hétköznapok és az ember egy addig teljesen ismeretlen világba csöppen. Ismeretlen közeg, sosem hallott ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása