Változásbejelentő Blog

Itt sok mindent megtudhatsz a lakásvásárlás lépéseiről!

2016. szeptember 13. - peter.szabo

Már maga a lakáskeresés is egy hosszadalmas folyamat, nem is beszélve a lakás megvételét követő különböző ügyek elintézéséről a hivatalokban vagy a szolgáltatóknál. Itt most röviden összefoglaljuk neked, hogy milyen lépésekkel fogsz biztosan találkozni, ezért jó, ha tisztában vagy velük.

Nagy döntés a sokszor számottevő ajánlat közül kiválasztani azt az ingatlant, amit később az otthonodnak tudhatsz majd. Olyan lakást válassz elsősorban, ami megfelel az igényeidnek, és ebben nagy szerepet fog játszani, hogy mennyi ideig szeretnél majd ott lakni, illetve hogy milyen célból költözöl.

A környék kiválasztása persze nagyrészt a pénztárcád vastagságától függ, de a fiataloknál jellemző, hogy a belvárosi kerületeket preferálják a szórakozó helyek közelsége miatt, míg a családosok azokat a külső, kertvárosias kerületeket részesítik előnyben, ahol tőlük nem messze óvoda, iskola található.

Ha már kiválasztottad a megvásárolandó ingatlant és már a szóbeli ajánlattételen is túl vagy, jöhet az írásos vételi ajánlat vagy szándéknyilatkozat aláírása, ezekben kell rögzíteni ugyanis, hogy mennyi az ingatlan ára és milyen határidővel kell beköltözni, illetve az ellenértéket rendezni. Ingatlan adásvételi szerződés készítésére csak ügyvéd vagy közjegyző jogosult.

Ilyenkor szokott az is felmerülni, hogy foglalót vagy előleget fizessünk az ingatlan vásárlásával kapcsolatos komoly vételi szándékunk nyomatékosítására. A foglalót a szerződéskötéskor a vevő adja az eladónak. Ha a vevő visszalép, akkor a már kifizetett foglalót elveszíti. Ha a szerződés az eladó miatt hiúsul meg, akkor köteles visszafizetni a foglaló kétszeresét a vevőnek. Ha pedig mindkét fél vagy egyikük hibájából sem hiúsul meg az adásvétel, a foglaló egyszerűen visszafizetésre kerül. Ehhez képest az előleg mindenképpen visszafizetésre kerül a vevő részére, ha nem jön létre az ügylet.

A szerződés megkötését követően jöhet a birtokbaadás, amikor is a mérőóra állások rögzítése történik, amely alapján az átírásokat el kell végezni a különféle közműszolgáltatóknál. Az esetleges tartozások elkerülése érdekében érdemes lehet nullás igazolást kérni a közműszolgáltatóktól és a közös képviselőtől.

Az egyes szolgáltatók felé történő különböző változások bejelentésére jött létre a változásbejelentő.hu, amelynek célja, hogy egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye az ügyintézést mindenki számára. Az oldalon immáron több mint 100 szolgáltató érhető el, akinél rengeteg időt, pénzt és nem utolsó sorban bosszankodást megspórolva indíthatjuk el közmű- vagy egyéb adatváltozási ügyeinket – gyorsan, olcsón, online.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr4311702039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása