Változásbejelentő Blog

Mi jöhet 2016-ban?

2016. január 04. - kappi

A kedvezményeknek köszönhetően felpörgő lakáspiac, még több fogyasztót ellátó Főgáz, ingyenes okmányok és e-személyi – változások és várakozások az idei év előtt.

A lakáspiacon:

Az új lakások építésének ütemét gyorsíthatja fel, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökkent az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. A kedvezményes kulcs a 2016-2019 közötti időszakra érvényes, de csak az értékesített lakásoknál, a végső árban lehet érvényesíteni. A csökkentett áfakulcs az olyan, többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Az Otthon Centrum elemzése szerint 2015-ben 8-9 ezer új lakást adtak át, de ez a szám akár megduplázódhat idén, és következő években még tovább nőhet. Az átadott lakások számának növekedését az értékesítésre épített lakások számának növekedése fogja hajtani, a tavalyi 3-4 ezer értékesítésre épített lakás 2016-ban több mint duplájára nőhet. Az áfacsökkenés hatására várhatóan több fejlesztő kezdhet bele még az építési engedély megszerzése előtt az újlakás értékesítésbe, ezért jövőre az értékesített lakások száma meghaladhatja az átadott lakások számát; akár évi 10 ezernél is több lehet. Az áfacsökkentés idén 5-8 százalékos árcsökkenést hozhat, de 2017-ben már ismét nőhetnek az árak.

Szintén felpörgetheti a lakáspiacot a családi otthonteremtési kedvezmény kibővítése. A legnagyobb újdonságot az jelenti, hogy a háromgyerekes, új – 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező – lakásba költöző családok 10 millió forintos állami támogatást, továbbá 10 millió forintos kamattámogatott hitellehetőséget kaphatnak. Egy gyermeknél 600 ezer, kettőnél pedig már 2,6 millió forint igényelhető új lakás vásárlása vagy építése esetén. Használt lakás esetén 550 ezer és 2,75 millió forint közötti a támogatás összege, a gyerekek számától és a lakás nagyságától függően.

A 10 milliós, új lakáshoz járó összeg igénybe vételéhez 3 gyermek, egyéb esetekben legfeljebb 2 gyermek vállalható előre. Három gyermek esetében 10, kettő esetében 8, egy esetében 4 év alatt kell megszületniük a gyermekeknek. Ha nem születnek meg a vállalt gyerekek, a pénzt a határidő lejártát követő 60 napon belül vissza kell fizetni a késedelmi kamat ötszörösével növelten.

A két változás a használt lakások szegmensére is hatással lesz, de a kereslethez képest csak elenyésző számú új lakás kerül a piacra, így továbbra is kelendőek lesznek a régi ingatlanok. Szakértők szerint árcsökkenésre nem lehet számítani idén sem az előző évek jelentős felfutása után.

A közműcégek esetében:

A tavaly megalakult ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. irányítása alatt álló Főgáz január 1-jével átvette az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer fogyasztóját. Az állami cégnek erre az évre még van egy nagy tranzakciója: legkésőbb 2016. október 1-jétől a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió egyetemes szolgáltatásra jogosult földgázfelhasználója számára is biztosítja a folyamatos földgázellátást. Mivel a Főgáz Zrt. már tavaly 860 ezer, míg az ugyancsak nemzeti tulajdonú GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezer fogyasztót kiszolgált, így 2016 év végére állami ellátásába kerül mind a 3,4 millió lakossági földgázfelhasználó, vagyis a Főgáz lesz az ország egyetlen földgáz egyetemes szolgáltatója.

A közigazgatásban:

Január elsejétől már igényelhetők az elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolványok. Az e-kártya a személyi igazolványt, az adóazonosító igazolványt, a társadalombiztosítási kártyát – és idővel majd a lakcímkártyát – egy okmányban fogja össze, ám egyszerre csak egy funkciót lehet használni, így megakadályozva, hogy több adat is hozzáférhető legyen az arra nem jogosultak számára. Az okmány bevezetésével a beépített, magas biztonságú tárolóelemnek köszönhetően idéntől már biztonságosabb és korszerűbb okmánnyal lehet ügyeket intézni – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

Az igazolvány vizuálisan tartalmazza a jelenlegi személyazonosító igazolvány adattartalmát – így a tulajdonos nevét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, nemét, anyja nevét, fényképét, aláírását – továbbá olyan beépített, magas biztonságú csippel is rendelkezik, amely tárolja a személyazonosító adatokat, az elektronikus aláírás létrehozásához szükséges adatokat, illetve a társadalombiztosítási és adóazonosító jelüket is. Tartalmazhatja az ujjlenyomatot is, ám ennek rögzítését vissza lehet utasítani.

Az új okmányt felmenő rendszerben vezetik be, vagyis csak annak kell igényelnie, akinek január 1-je után jár le az eddigi személyije, és nem rendelkezik más érvényes, a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvánnyal, például érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal. Ha viszont valaki január 1-je után személyazonosító igazolványt igényel, akkor már az újfajta okmányt kapja meg. A kártya érvényessége hat év lesz azoknál, akik elmúltak 18 évesek. A fiatalabbak három évre kapják meg az okmányt. A 65 évnél idősebbek kérhetnek határidő nélküli érvényességi idejű okmányt is.

Fontos változás, hogy januártól több irat, köztük az új személyazonosító igazolvány kiváltása vagy pótlása is illetékmentes. Nem kell fizetni például a lakcímkártya-igénylésért, a családi állapot változása miatti névváltoztatásért indult, valamint az ellopott okmányok pótlására irányuló eljárásokért. Ingyenessé váltak a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványával kapcsolatos eljárások, az oktatási igazolványok igénylése, a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány igénylése. Évente négyszer lehet már ingyenesen igényelni az erkölcsi bizonyítványt, továbbá nem kell fizetni a cégkivonatért és a cégbizonyítványért sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr408230908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása