Változásbejelentő Blog

Minden, amit az e-személyiről tudni kell

2015. december 01. - kappi

Egy hónap múlva már kiválhatjuk az új elektronikus személyi igazolványt. Utánajártunk annak, mi a teendő az új kártyával, ha adataink megváltoznak.

Jövő januártól már lehet igényelni az új elektronikus személyi igazolványt. Az e-kártya a személyi igazolványt, az adókártyát és a társadalombiztosítási kártyát és idővel a lakcímkártyát egy okmányba fogja össze, és később kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételére, vagy akár diákigazolványként is használható lesz.

Az okmány tartalmazza a tulajdonos nevét, születési helyét és idejét, állampolgárságát, nemét, anyja nevét, fényképét, aláírását – ha 12. életévét betöltötte –, okmányazonosítóját, az érvényesség időpontját, a kiállítás keltét, helyét és a kiállító hatóság nevét, valamint egy, az igazolvány azonosítását lehetővé tevő, gépi olvasásra alkalmas adatsort. A kártya alkalmas lesz az elektronikus aláírás, a TAJ-szám és az adóazonosító jel tárolására is. Emellett tartalmazhatja az ujjlenyomatot is, ám ennek rögzítését vissza lehet utasítani.

Megkerestük a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEK KH), mi a teendő akkor, ha valakinek már e-személyi birtokában változnak meg az adatai. Közlésük szerint ha olyan adatban következik be változás, amely vizuálisan is szerepel az okmányon (ilyen például a névváltozás), úgy abban az esetben, a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően, továbbra is szükséges lesz magának az okmánynak a cseréje is. A lakcímre vonatkozó adatok 2016. január 1-jét követően még nem fognak szerepelni a tároló elemen, ennek jogszabályi feltételeit a jövő év során alakítják ki – tették hozzá.

Felmerülhet a kérdés, ha a kártya ennyi adatot tárol, akkor elég lesz mindössze egy helyen bejelenteni az adatváltozásokat? A hivatal válasza szerint az elektronikus tároló elemet tartalmazó személyazonosító okmány bevezetése nem jelenti – adatvédelmi okokból nem is jelentheti – az egyes szakrendszeri nyilvántartások összekapcsolását, amely által megvalósítható lenne az adatváltozások egyszeri bejelentése. Amennyiben a személyes adatokban változás történik és ennek okán új személyazonosító igazolványt igényelünk, úgy a megváltozott adatok a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban átvezetésre kerülnek. Az egyes nyilvántartásokban történő adatváltozás átvezetésének megteremtése az e-személyi bevezetésétől függetlenül, egyéb projektek keretein belül történik meg – fejtették ki.

Az új okmányt felmenő rendszerben vezetik be, vagyis csak annak kell igényelnie, akinek január 1-je után jár le az eddigi személyije, és nem rendelkezik más érvényes, a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvánnyal, például érvényes útlevéllel vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal.

Az e-személyit az okmányirodákban és a kormányablakokban lehet majd igényelni. A kártyáért 5 ezer forintot kell majd fizetni, vagyis ennyibe kerül, ha elveszett, tönkrement okmányt kell pótolni. Lesznek, akik kevesebbért is hozzájuthatnak: 1500 forint lesz majd azoknak, akiknek nincs érvényes személyijük, és 2016. január 1-je után nem kaptak személyit, és azoknak is, akiknek a meglévő okmányuk érvényességéből legfeljebb 60 nap van hátra. Teljesen ingyen kapják az e-kártyát azok, akik 18 évnél fiatalabbak vagy 65 évnél idősebbek, ha nincs útlevelük vagy jogosítványuk, valamint azok, akik külföldre utazás tilalma hatálya alatt állnak, és ezt jelző igazolványt kapnak.

A kártya érvényessége hat év lesz azoknál, akik elmúltak 18 évesek. A fiatalabbak három évre kapják meg az okmányt. A 65 évnél idősebbek kérhetnek határidő nélküli érvényességi idejű okmányt is.

Ha az e-személyit hagyjuk el, vagy az megrongálódik, akkor köteles vagyunk azt haladéktalanul, de legkésőbb a tudomására jutástól számított három munkanapon belül bármely járási hivatalnál (okmányirodai és kormányablak ügyfélszolgálatokon), a KEK KH Személyes Ügyfélszolgálatán vagy külföldön a külképviseletnél bejelenteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr578129520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása