Változásbejelentő Blog

Válás utáni teendők

2015. november 24. - kappi

Magyarországon évtizedek óta sok a válás, az európai átlagot nézve a középmezőnyben állunk. A házasság felbontása után lehetőség van a korábban használt családnév újbóli felvételére – az ehhez kapcsolódó tudnivalókat foglaljuk össze.

Bár folyamatosan csökken a válások száma Magyarországon, még így is nagyjából 22 ezer házasságot bontanak fel évente. A válás a 20–29 évesek körében a leggyakoribb.

Válóper után a felek a házasság során viselt nevüket használhatják továbbra is, tehát egy elvált nő is viselheti volt férje családnevét, ám ez természetesen kérelemre megváltoztatható. Egy kikötés van mindössze: az elvált – vagy özvegy – nő férje nevének “né” toldatos formáját nem választhatja, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte, vagy ettől a bíróság eltiltotta.

A házassági név módosítására irányuló eljárás lefolytatására a házasságkötés helye szerinti anyakönyvvezető rendelkezik hatáskörrel, de az ettől függetlenül bármely anyakönyvvezetőnél kérhető személyesen, és egy nyomtatványt kell hozzá mindössze kitölteni. Külföldön élő magyarok esetében bármely hivatásos konzuli tisztviselőnél előterjeszthető a kérelem.

A kérelem benyújtása mellett szükség van a személyazonosításra alkalmas okmány bemutatására, a válóperről szóló ítéletre, valamint az 5 ezer forintos illeték megfizetésére.

A válás utáni névváltoztatást követően ugyanúgy át kell vezetni az iratokban és a szolgáltatóknál a módosítást, mint a házasságkötés után. Nyolc napon belül kell kezdeményezni a személyazonosító okmány cseréjét. Az igazolványt okmányirodában vagy kormányablaknál igényelhetjük, személyesen. A személyi igazolvány ára 1500 forint, az lakcímkártya pedig 500 forintba kerül. Az új jogosítvány díja 4000 forint. A forgalmi engedély cseréje 6000 forint, és szintén 6000 forintot kell fizetni az új törzskönyvért. Az útlevél esetében attól függ a költség, hogy hány évre kérjük: öt évnél 7500, tíz évnél 14 000 forint a normál díj, gyorsított eljárásban viszont többe kerül. Emellett új adókártyára és TAJ-kártyára is szükség lesz.

A névváltoztatásokat a velünk a szerződésben álló különböző (pl. közmű, telekommunikációs, biztosítási, banki stb.) is be kell jelenteni. A kényelmes és egyszerű ügyintézési lehetőségekről bővebben ide kattintva olvashat.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr268098592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása