Változásbejelentő Blog

Mit tegyünk, ha költözik a cégünk?

2015. szeptember 15. - kappi

Eddigi posztjainkban a magánszemélyek adataiban bekövetkezett változások bejelentésének lehetőségeit és kötelezettségeit vizsgáltuk meg, most pedig a cégek székhelyének és telephelyének módosítása esetén szükséges teendőket vázoljuk fel röviden.

A székhely minden cég központja, itt érhető el hivatalosan, így ha ebben változás következik be, azt számos helyen be kell jelenteni. Ehhez a társasági szerződést is módosítani kell, amit pedig a változás megtörténtétől számított harminc napon belül be kell jelenteni a cégbíróságnak is. Ha a társaság székhelye más megyébe kerül át, akkor az iratok az új székhely szerint illetékes cégbíróságra kerülnek át, ebben az esetben az eljárás is hosszabb időt vesz igénybe – és nem mellékesen változik az adószám és a cégjegyzékszám is.

A társaság székhelye – valamint telephelye és fióktelepe – is olyan ingatlan lehet, amely a tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára jogosult. A székhely módosítása esetén be kell szerezni az ingatlan tulajdoni lapját, és az azon szereplő összes tulajdonossal alá kell íratnia egy székhely hozzájárulási nyilatkozatot. A bejelentés a vezető tisztségviselők kötelezettsége, míg a változásbejegyzésre irányuló kérelmet a cég szervezeti képviselője jogi képviselő útján köteles előterjeszteni.

Jelzáloggal terhelt ingatlant is be lehet jegyeztetni székhelyként, ugyanis ezzel párhuzamosan nem keletkezik tulajdoni igény is. A zálog a kötelezett birtokában marad, és a rendelkezési joga nincs olyan mértékben korlátozva, hogy egy gazdasági társaság székhelyéül rendelkezésre bocsássa az ingatlant.

A módosítás illetéke 15 ezer forint. A változást illeték és közzétételi költségtérítés megfizetése nélkül lehet bejelenteni a cégbíróságon, ha a változás a cég tevékenységi körét érinti, illetve, ha a változás állami vagy önkormányzati döntés alapján a cég székhelyének más megye illetékességi területéhez való csatolására vagy a cégjegyzékbe bejegyzett helységnév, utcanév, illetve házszám változására vonatkozik.              

További teendők is akadnak még: a székhelyváltozást be kell jelenteni a régi székhely szerint illetékes NAV-irodánál 15 napon belül a 202/T nyomtatványon, továbbá a korábbi, helyi iparűzési adót nyilvántartó önkormányzatnál. A módosításról tájékoztatni kell többet között a számlavezető bankot is, ha van, új bélyegzőt kell készíttetni, és természetesen nem árt értesíteni a partnereket sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr527788460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása