Változásbejelentő Blog

Tízezrek használnak előrefizetős mérőórát

2016. február 29. - kappi

Egyre népszerűbbek az előrefizetős mérőórák a magyar háztartásokban. Több áram- és gázszolgáltató is kínál ilyen lehetőséget.

Az előrefizetős mérőórák használatának két típusát lehet megkülönböztetni. Egyrészt törvényi kötelezettség, hogy a szociálisan védendő fogyasztóknak felajánlják huzamosabb tartozás esetén, a szolgáltatás kikapcsolása előtt az előrefizetős óra felszerelésének lehetőségét, amelyet a szolgáltató ingyen biztosít. A fogyasztónak nem kötelessége igénybe vennie ezt, a többség nem is él a lehetőséggel – mondta érdeklődésünkre Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ kommunikációs igazgatója.

Másrészt ott a bérlakások piaca. Ha a tulajdonos ugyanis kiadja a lakását, és el akarja kerülni, hogy bérlője a számlák megfizetése nélkül távozzon, akkor ennek egyik lehetséges módja az előrefizetős mérő felszereltetése. Ebben az esetben fizetni kell a szolgáltatónak pár tízezer forintot, de a tulajdonos sok idegeskedést megspórolhat, míg a rezsiköltségeket magának tudja tervezni a bérlő.

Boross Norbert tájékoztatása szerint az ELMŰ-ÉMÁSZ kétmillió fogyasztójából már több tízezren szereltettek fel előrefizetős mérőt, és a bérlakásokban van nagyobb arányban ilyen készülék. Jók a tapasztalatok, a fogyasztók úgy látják, ez a módszer segít takarékoskodni. A szociálisan rászorulók persze szeretnének minél előbb megszabadulni tőle, ha az adósságválságból már kikerültek – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Az előrefizetős mérővel rendelkező fogyasztók az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfélszolgálatain és a Lapker Zrt. újságárusító helyein, vagyis több száz ponton tölthetik fel pénzzel órájukat egy kód megadásával.

Az E.ON-nál is az egyetemes szolgáltatásban lévő lakossági fogyasztók számára, vagyis nemcsak a védendő fogyasztók számára elérhető az előrefizetős árammérő, amelynek a segítségével az áramfogyasztás előre tervezhető és könnyedén kontrollálható. Azoknak ajánlják ennek beszereltetését, akik meg szeretnék előzni, hogy díjhátralékuk alakuljon ki, akik ingatlanjukat bérbe adják és meg szeretnék előzni, hogy a bérlő díjtartozást hagyjon hátra, és akik nyaralójukat időszakosan használják és szeretnék átláthatóvá tenni a költségeket. Az ilyen mérők ára egy fázisú előrefizetős mérő esetén 24.718, három fázisú előrefizetős mérő esetén 56.101 forint.

Ami a gázpiacot illeti, a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő FŐGÁZ egyetemes szolgáltatási ellátásában országszerte mintegy 8 ezer előrefizetős gázmérő üzemel – tudtuk meg az Első Nemzeti Közműszolgáltatótól.

A FŐGÁZ az előrefizetős gázmérőket elsősorban a szociálisan rászoruló védendő fogyasztók számára szereli fel –, a tájékoztatás szerint 98-99 százalékban –, annak érdekében, hogy hátralékuk rendezése mellett biztosítsa számukra a gázvételezés lehetőségét. Az előrefizetős gázmérők használata a szolgáltató és a fogyasztó számára is előnyös, hiszen a fogyasztók hátraléka csökken, és amellett, hogy nem szűnik meg a gázszolgáltatás, egyben kontrollt is jelent fogyasztásukra nézve.

Azon felhasználók számára, akik jogszabály alapján nem jogosultak ingyenes előrefizetős gázmérő felszerelésére, szolgáltatási díj ellenében vehetik igénybe előrefizetős gázmérők használatát.

Országszerte a társaság több mint 1500 szerződéses partnerénél – így a Lapker Zrt.-hez tartozó üzlethálózat egységein keresztül – és az állandó ügyfélszolgálati irodáin is biztosítja az előrefizetős gázmérők feltöltésének lehetőségét.

Azt is közölték, hogy az ilyen berendezéssel fogyasztóknál a mérők használatára vonatkozó technikai kérdések merülnek fel legtöbbször. Bár a szerelők az eszköz telepítésekor megmutatják a mérő működését, a feltöltőkártya helyes használatát, és felhasználói tájékoztatót is kapnak az ügyfelek, a kezdeti kezelésbeli problémák szoktak legtöbbször jelentkezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr658425872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása