Változásbejelentő Blog

Ezért jó, ha az albérlő bejelentkezik

2015. augusztus 25. - kappi

A megfelelő albérlet kiválasztása és a beköltözés utáni ügyintézés a bejelentkezésből és a közművek átírásából állhat. Sok tulajdonos óvatos emiatt, pedig megbízható bérlő esetén csak előnyei származhatnak belőle.

Ahogy azt a legutóbbi posztunkban jeleztük, az albérlőnek joga van tartózkodási helyként megjelölni a bérelt ingatlant, ezt követően pedig, a tulajdonos beleegyezésével, átírathatja a nevére a közüzemi mérőórákat is. A tulajdonos szempontjából hatalmas előnyt jelent, hogy minden fogyasztásért és ezzel együtt az esetleg tartozásért is az albérlő felel, a szolgáltató rajta pedig nem akar és nem is tud semmit sem behajtani. A bérlő pedig azért örülhet ennek a megoldásnak, mert így maga intézheti a díjbefizetést, abban az ütemben és formában, ahogy neki megfelelő, és biztos lehet abban, hogy tulajdonos nem felejtette el a számlák rendezését, miközben már éppen zsebre tette a rezsipénzt. Az átírást csak akkor lehet elvégezni, ha az esetleges tartozásokat előzőleg teljesen rendezték.

A legtöbb közüzemi szolgáltatónál van lehetőség a szerződött ügyféltől eltérő számlafizető beállítására. A megnevezés egyértelmű: a számlafizető szerződésben vállalja a meghatározott felhasználási helyen felhasznált fogyasztás (víz, áram, gáz) árának és a járulékos költségeknek a megfizetését. Ez ugyanakkor csak köztes megoldásra jó, hiszen a szerződés a tulajdonos nevén marad, és ha mégsem fizet a bérlő, a fizetési kötelezettség őt is terheli, hiszen mindketten egyetemlegesen felelősek. Ez a változtatás is szerződésmódosítással jár, és csak akkor lehet megtenni, ha a számlákat időben kiegyenlítették – emellett a fogyasztásmérők gyári számát és az aktuális mérőállást is fel kell tüntetni.

Emellett egyes szolgáltatóknál a számlafogadót is be lehet jelenteni. Ő az, aki a felhasználó helyett és nevében minden, a postázási címére érkező, a szolgáltató által kibocsátott irat átvételére jogosult, ám a változtatással együtt a szolgáltatás díjának megfizetéséért továbbra is a felhasználó a felelős.

A közös költséget nem lehet átíratni az albérlőre, annak megfizetését továbbra is kizárólag a tulajdonostól lehet követelni.

A NAV a napokban hívta fel újból a figyelmet arra, hogy az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, mely az összevont adóalap részét képezi. A tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani. Az adó mértéke 16 százalék, az egészségügyi hozzájárulás pedig egymillió forint jövedelem felett 14 százalék. Mentes az áfa alól, így a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani, vagy legalábbis a tulajdonosnak jegyeznie kell a bevételét.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr927731946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása