Változásbejelentő Blog

Kedvezmény a friss házasoknak

2016. február 17. - kappi

Már több mint egy éve igénybe vehető, de talán nem mindenki tud pontosan minden részletet az első házasok adókedvezményéről.

A kedvezményre minden olyan házaspár jogosult, akik 2014. december 31-e után keltek egybe, és legalább az egyikük első házasságát köti, életkorbeli kötöttség nélkül.

A kedvezmény érvényesítése során, együttesen a házaspár vagy döntésük szerint egyikük, év közben az összevont adóalapját havonta 33 335 forinttal csökkentheti, azaz a személyi jövedelemadó-előlegből 5000 forint vonható le a jogosultsági hónapokban. Vagyis a kedvezmény a házastársakat együttesen illeti meg, és egyszer 5000 forint vonható le, nem pedig kétszer. Fontos tudatosítani azt, hogy nem kapnak kézbe külön pénzt, a támogatás úgy jelenik meg, hogy magasabb lesz a fizetésük.

A házasságkötést követő hónaptól lehet igénybe venni a kedvezményt, és az legfeljebb 24 hónapig kapható. Kivételt jelent, ha ezen az időszakon belül gyermekáldás következik be: utoljára addig a hónapig  jár, amelyet követően a magzatra vagy gyermekre (ide nem értve a nevelt gyermeket) tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá a házaspár.

Ugyanakkor a kedvezmény akkor is érvényesíthető, ha az egyik házastárs már jogosult egy családi kedvezményre. Például a házasságkötés előtt az édesanya saját már meglévő gyermeke után családi kedvezményt kap, és amikor házasságot köt, az első házasok kedvezményére is jogosulttá válk.

Az érvényesítés feltétele, hogy a munkáltató, illetve a rendszeres bevételt (különösen havi, heti bért, munkadíjat, tiszteletdíjat, személyes közreműködés ellenértékét, rendszeres megbízási díjat, továbbá gyermekgondozási díjat) juttató kifizető részére leadják az adóelőleg-nyilatkozatukat. Ez a NAV honlapján elérhető, és minden évben újból be kell nyújtani. A nyilatkozatot az átadást követő kifizetéseknél veszi figyelembe a munkáltató, illetve kifizető.

Nemcsak a munkavállalók, hanem az egyéni- és társas vállalkozók is jogosultak a kedvezményre, ha a személyi jövedelemadó összevont adóalapjába tartozó tényleges jövedelmet vesznek fel. A nem az szja szerint, hanem például ekho vagy kata szerint adózó vállalkozó esetében is előfordulhat a kedvezmény alkalmazásának lehetősége, ha olyan jövedelmet kap, amely a személyi jövedelemadó összevont adóalapjába tartozik – ilyen lehet például a táppénz.

Az adókedvezmény nem érvényesíthető tovább, ha a házasság a 24 hónapos időtartamon belül felbomlik.

Ha a házasságkötés után megváltozott a neve, a teendőkről ide kattintva olvashat bővebben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr358398408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása