Változásbejelentő Blog

A lakcímünk az a hely, ahol élünk – akkor is, ha az nem egy lakás!

Fontos tudnivalók a lakcímkártyával kapcsolatban

2017. április 24. - peter.szabo

A személyi igazolvány után a leggyakrabban használt okmányunk a lakcímkártya, amelyet kétféle módon cserélhetünk ki: hivatalból kerülhet lecserélésre, ha egy régi típusú, könyves személyi igazolványunkat szeretnénk újra cserélni; illetve külön kérésre a lakcímkártya akkor cseréltethető, ha megrongálódik, eltűnik vagy megváltozik a lakóhelyünk vagy tartózkodási helyünk.

Amennyiben újszülött vagy kiskorú számára szeretnénk lakcímkártyát, úgy azt minden esetben a törvényes képviselő igényelheti. Ilyenkor a gyermek születési anyakönyvi kivonatára és az igénylő szülő személyi igazolványára és lakcímkártyájára lesz szükség.

Ha lakcímváltozás áll a háttérben, az új lakcímkártya igényléséhez szükség van arra az okmányra, amely igazolja a lakás feletti rendelkezési jogot. Ezen felül kérheti még okmányiroda a tulajdoni lapot vagy az adásvételi szerződést, önkormányzati vagy bérlakás esetén a bérleti szerződést, bizonyos esetekben pedig a lakás tulajdonosának a hozzájárulását is.

A lakcímkártya nem rendelkezik érvényességi dátummal, ugyanis érvényét veszti, ha a rögzített és bejegyzett adatokban változás történik, megrongálódott, elveszett, esetleg hamis adatokat tartalmaz vagy ha a megszűnt címre való jogosultság véget ért.

A lakcímkártyát minden esetben a lakcím szerinti illetékes okmányirodában kell igényelni.

Ha az állandó tartózkodási helyünket megváltoztatjuk, be kell jelenteni az ideiglenes tartózkodási helyet. Az ideiglenes lakcímet viszont 5 évente meg kell újítani, egyébként a törvényi szabályozás miatt automatikusan megszűnik. A lakcímkártya cseréjéhez a lecserélendő lakcímkártyára, valamint a személyi igazolványra van szükség, de kellhet például a lakás tulajdonosának a hozzájárulása vagy a bérleti szerződés is.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy nem mindig lakásban élünk, a nyilvántartó hivatalos állásfoglalása szerint pedig az állampolgárok lakcíme az a hely, ahol élnek, vagyis ha ez egy présház vagy egy pince, akkor oda kell bejelentkezniük. Az okmányirodának pedig nincs joga azt vizsgálni, hogy az a hely lakásra alkalmas-e vagy sem, csupán azt, hogy ez a cím létezik-e vagy sem.

Ha pedig már a kezedben van az új lakcímkártyád, ne feledd, adatváltozásaid bejelentését egyszerűen intézheted a változásbejelentő.hu segítségével!

Forrás: Jogszabálykereső, Naprakész Figyelő, A Város Mindenkié

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr7712420059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása