Változásbejelentő Blog

Ilyen volt 2015

2015. december 22. - kappi

Év végi összefoglalónkban felidézzük, hogyan pörgött fel az ingatlanpiac, hogyan jelent meg és terjeszkedik az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., és leginkább milyen adatváltozási ügyekben voltunk kapcsolatban a közigazgatással.

1. Ez történt a lakáspiacon:

Már csak rossz emlék a válság. Az Otthon Centrum novemberben kiadott elemzésében az idei évre 150-155 ezer lakáspiaci tranzakciót prognosztizált, ez pedig már megfelel a 2008-as, vagyis az első, részben válság sújtotta év forgalmának. A szakértők arra számítanak, hogy a következő években a válság előtti szintnél is nagyobb lesz a forgalom, meghaladva a 170-180 ezres tranzakciószámot. A Duna House némileg visszafogottabb volt, 134-135 ezres idei összforgalomra számított, ám ez így is a válságot követő legerősebb év.

A kereslet élénkülése magával hozta az árak emelkedését is: a használt téglalakásoknál Budapesten 20 százalék körüli, vidéken 10-15 százalékos árnövekedés volt tapasztalható az idei első három negyedévben a tavalyi évhez képest. A panellakásoknál ennél is nagyobb a növekedés mértéke: a fővárosban 20 százalék feletti, és még vidéken is 10-20 százalék közötti. Egyúttal csökkent az alkuk lehetősége is: a panelek ára 3-4 százalékkal, a téglalakásoké 4-5 százalékkal volt csökkenthető a tárgyalások során novemberben, de sok esetben inkább egymásra licitáltak a vevők, és milliókkal is feljebb kúszhatott az ingatlan ára.

A banki megtakarítási formák jövedelmezőségének csökkenésével egyre többen befektetési céllal vásároltak ingatlanokat idén, arányuk például novemberben 38 százalékos volt. Jól is jártak, akár 20 százalékos hozamra szert téve – a kiadást és a felértékelődést összeadva.

Ezzel együtt a bérleti árak is alaposan megugrottak: a használt téglalakások bérleti díja nyugaton és a fővárosban 20-30 százalékkal, a panellakások bérleti díja 10-15 százalékkal nőtt, de a budapesti belső kerületekben 40-60 százalékos emelkedés is tapasztalható. Az átlag budapesti albérletár 186 ezer forintra nőtt nyáron, az egyetemisták költözési rohamában. Ráadásul igazán idén jelent meg Budapesten is az Airbnb, amely szűkítette a piacot és az árak emelkedéséhez is hozzájárult.

2. Ez történt a közműcégekkel:

Tavasszal megalakult az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. Augusztustól az új állami társaság szakmai irányítása alatt álló Főgáz látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, mintegy 60 ezer háztartást. A cég év közben más fontos megállapodásokat is kötött, így jövő év végére az egyetlen egyetemes földgázszolgáltató lesz az országban az E.ON Energiaszolgáltató Kft., a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. és a Tigáz Zrt. fogyasztóinak átvételével.

Az ENKSZ más területeken is terjeszkedik: májusban a villamosenergia iparág több meghatározó szereplője nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá. Ennek értelmében az ENKSZ 2017-ig két lépcsőben megvásárolná az ELMŰ-ÉMÁSZ ügyfélszolgálatát, az MFB pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport villamos energia egyetemes szolgáltatásában és villamosenergia-elosztás ágazatában kíván részesedést szerezni.

3. Ez történt a közigazgatásban:

Az év első 11 hónapjában 477 ezer állandó személyazonosító igazolványt adtak ki, ez alaposan elmarad a 2014-es (teljes évre vonatkozó) 672 ezres adattól. A leggyakoribb ok az okmány cseréje volt a lejárat miatt: 309 ezer kaptak új személyit a régi helyett. Az adatok változása miatt 23 ezer kértek új igazolványt, ez is jóval kevesebb az egy évvel ezelőtti 35 ezres cserénél. Elvesztett személyi miatt 28 ezren, ellopott miatt 12 ezren, megrongálódott miatt pedig 5 ezren fordultak a közigazgatási szervekhez.

A lakcímadatok változása miatt 738 ezer személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt állítottak ki, a legtöbbet Budapesten, 328 ezret. November végéig 354 ezer útlevelet, 897 ezer jogosítványt és 995 ezer forgalmit adtak ki a hivatalok.

A házasságkötések száma már évek óta növekvő tendenciát mutat, és ez idén sem szakad meg. Az első három negyedévben 37 215 pár mondta ki a boldogító igent, amely csak 1500-zal kevesebb, mint tavaly az egész évben. A legtöbb esküvőt Budapesten tartották, 7 201 házasságkötést regisztráltak januártól szeptemberig a KSH adatai szerint.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr898191606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása