Változásbejelentő Blog

Mire kell ügyelni a mérőórák cseréjekor?

2015. december 08. - kappi

A Budapesti Békéltető Testület foglalta össze, hogy mire érdemes odafigyelni akkor, ha ellenőrzik vagy lecserélik az órákat a közműszolgáltatók.

Napi 13 ezer forintos büntetés, egy teljes hónapra 390 ezres kötbér megfizetésére szólította fel a gázszolgáltató azt a fogyasztót, aki korábban azt hitte, hogy minden teljesen rendben van a mérőórájával. Később egy ellenőrzést követően aztán kiderült, hogy hiányzik a plomba az berendezésről, majd kézhez kapta a felszólítást, hogy fizessen egy hónapon belül. A Budapesti Békéltető Testület előtt végül a vita megoldódott és a panaszosnak nem kellett fizetnie, ám az látszik, hogy sok fogyasztó nincs tisztában azzal, mire kell ügyelni, ha ellenőrzik a mérőórát.

A Budapesti Békéltető Testület ezzel kapcsolatos tanácsai:

Őrizzenek meg minden dokumentumot a fogyasztók, ami a mérővel kapcsolatos, hiszen ez később fontos bizonyíték lehet. A szolgáltató ugyanis csak akkor hivatkozhat az óra sérülésére és szabhat ki kötbért, ha azt még korábban azonosítható módon és sérülésmentes állapotban adta át. Az erről szóló iratokban fel kell tüntetni a plombák számát, azonosítóját és azt is, hogy sérülésmentesek.

Már az is szabálytalan vételezésnek minősül, ha nem jelentik be a fogyasztók a plomba sérülését. Ha ezt tapasztalják, haladéktalanul jelezzék a szolgáltató felé. Gázóra esetében ezt a bejelentést legkésőbb két munkanapon belül kell megtenni.  

Fontos, hogy sose írják alá olvasatlanul az ellenőrzés eredményéről szóló jegyzőkönyvet, mivel a fogyasztó írásos véleményét is tartalmazó papír vita esetén lényeges irat. Ha az ellenőrzést vagy annak körülményeit illetően problémát látnak, mindenképpen tüntessék fel azt a dokumentumon. Ide tartozik az is, ha magát az ellenőrzés eredményét vitatják, és persze a szolgáltató azon állítását, hogy megpiszkálták az órát.

Ha az ellenőrzés során gond merül fel, csak szigorú szabályok mentén szerelhetik le az órát. Előtte azt a cégnek le kell fényképeznie, és a mérő becsomagolása után arról szintén felvételt kell készítenie, a képeket pedig a fogyasztónak is el kell küldenie.

Ha a szolgáltató szerint szabálytalan vételezés történt, akkor ezt neki kell kétséget kizáróan bizonyítania. A fogyasztónak joga azt kérni, hogy a cég igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő szakértővel vizsgáltassa meg az órát.

A fogyasztó köteles a mérő állapotát megóvni, ám nem mindenáron. Nem lehet kiszabni kötbért e kötelezettség megsértésére hivatkozva akkor, ha az érintett mérő például társasházi folyosón, közös pincében vagy más egyéb, nem a fogyasztó kizárólagos őrizetében lévő helyiségben volt.

A panaszok ügyekben a Békéltető Testülethez is érdemes fordulni. Ezek a megyei kereskedelmi és ipari kamarák, a fővárosban pedig a budapesti kamara mellett működnek. Ha pedig közműátírással kapcsolatban érdeklődik, forduljon ide.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr668149114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása