Változásbejelentő Blog

A kollégisták egy fontos kötelezettsége

2015. szeptember 09. - kappi

A szeptemberi iskolakezdés előtt több ezer felsőoktatási hallgató költözött kollégiumokba országszerte. Van olyan felsőoktatási intézmény, ahol figyelmeztetik a diákokat, hogy tartózkodási helyként tüntessék fel a kollégiumot, de nem ez a bevett gyakorlat.

Ahogyan azt már egy korábbi posztban jeleztük, törvényi kötelezettség a beköltözéstől számított három munkanapon belül az új lakóhely, illetve tartózkodási hely – régi nevén ideiglenes lakcím – címének bejelentése a járási hivatalnál – ez utóbbi pedig a kollégiumban élőkre is érvényes. A bejelentkezés után a területileg illetékes járási hivatal ingyenesen állítja ki az új lakcímkártyát a kollégium címével.

Találtunk olyan kollégiumot, amely bentlakási szerződése már első pontjában a beköltözés feltételeként szabja meg a bejelentési kötelezettség teljesítését, és olyat is, amely erre a házirendben, honlapján vagy a beköltözési tájékoztatóban figyelmeztet. Van olyan intézmény is, amely részletesen leírja a teendőket, iránytűt adva ezzel a tanulóknak, egyúttal pedig ellenőrzi is a bejelentkezést, igaz, hosszabb határidőt hagyva, de annak elmulasztását fegyelmi pontokkal bünteti. A BME egyik kollégiumában a hallgatói képviselet már évek óta csoportos bejelentés megszervezésével segíti a diákokat.

A legtöbb esetben a kollégium biztosít lakcímbejelentő lapot is, amelynek kitöltése után a gondnokot vagy az igazgatót kell megkeresni, aki aláírja és lepecsételi a dokumentumot. Az okmányirodába viszont már a diáknak kell elmennie.

Az intézmények nem mindegyike foglalkozik azonban ezzel a kérdéssel ennyire részletesen. Volt olyan megkérdezett hallgató, aki egy közepes méretű budapesti kollégiumban nem tudott erről a kötelezettségről, hiszen nem figyelmeztették rá, mások pedig azt mondták, hogy akkor sem történt semmi, ha akár évekig elmulasztották ezt a teendőt. Természetesen nem ez a jó hozzáállás, hiszen bejelentkezés után az adott felsőoktatási intézmény egyetem városában is lehetne orvosi ellátást vagy különböző kedvezményeket igénybe venni.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr637773810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása