Változásbejelentő Blog

43 milliárd forintos közműtartozás

2016. január 18. - kappi

Jelentősen csökkentek a közműtartozások az elmúlt években, de még így is egymilliónál többre tehető azon lakossági fogyasztók száma, akik hátralékkal rendelkeznek – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adataiból. A hideg téllel pedig több fogyasztás jár, így nőhet a mostani több tízmilliárd forintos kintlévőség is.

A villamosenergia-szolgáltatók felé halmozta fel a legnagyobb tartozást a magyar lakosság: az elérhető legfrissebb, 2015 őszi adatok szerint 970 ezer felhasználónak volt hátraléka, és a lejárt határidejű tartozás 17,6 milliárd forintot tett. 2013-ban a tartozók száma meghaladta még az 1,1 milliót, és a hátralék is 10 milliárd forinttal több volt.

A távhő díjával 159 ezren maradtak el, és két év alatt 35 ezerrel csökkent a nem fizetők száma. A lejárt határidejű tartozás összege 12 milliárd forintra rúgott. Egy szintén tavalyi adat szerint a távhő esetében volt a legmagasabb az egy éven túli lejáratú kintlévőség, az összes tartozás több mint felét tette ki.

A 2013-as szinthez képest (619 ezer) jelentősen csökkent, de a 2014-eshez képest (421 ezer) már nőtt a földgázszolgáltatóknak tartozók száma: 468 ezer felhasználóval szemben volt követelésük a cégeknek. A kintlévőség mértéke két év alatt szinte megfeleződött, 25,7 milliárd forintról 13,1 milliárd forintra esett vissza.

Főleg a villamosenergia esetében magas az egy hónapon belüli lejáratú kintlévőségek aránya, ami azzal magyarázható, hogy sokan nem a jelzett határidőig, csak némileg később, például a következő fizetésből egyenlítik ki a számlát.

A tartozások ezen a három területen több mint 24 milliárd forinttal csökkentek, ám még így is közel 43 milliárd forintot tesznek ki. Ha pedig nem feltételezzük, hogy csak azok lógnak a távhő- és a gázszámlával, akik a villannyal is, akkor látható, hogy meghaladja az egymilliót a késedelmesen fizető fogyasztók száma itthon.

A földgázos tartozások pedig könnyen ismét nőhetnek, mivel az utóbbi hetekben már jócskán mínuszok voltak országszerte. A lakossági fogyasztók nagyjából 20 százalékkal többet használtak el a gázból a leghidegebb napokon, mint az enyhébb időszakokban.

A MEKH honlapján megtalálhatóak a tavalyi statisztikák is, az utolsó két hónap kivételével. Ezek szerint januárban volt a legmagasabb a földgáz- és a villamosenergia-felhasználás is: 598 millió köbméter gáz értékesítettek a felhasználóknak, ebből 18 millió köbmétert a lakosságnak, továbbá 1 043 996 MWh-t pörgettek el a villanyórák. Erős volt még villamosenergia-fogyasztásban a március, valamint a nyári hónapok a nagy forróságban használt légkondik miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://valtozasbejelento.blog.hu/api/trackback/id/tr318283510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása